HOGYAN ELŐZHETŐ MEG A SÉRV HASIMŰTÉT UTÁN

A cseh ILCO betegszervezet rendelkezésére álló információk szerint a sebészek véleménye, hogy a  műtét után valamivel a sztóma környékén vagy a műtéti hegben kialakuló sérv megnehezíti a sztómások életét. A rákkezelésen átesett betegek sztóma műtéte után ettől szenvednek leginkább.

E cikkben célunk a sérv kialakulásának lehetőség szerinti megelőzése:

a) A műtét után nem szabad megerőltetni a hasfalat, meg kell tanulni úgy felállni, hogy a beteg előbb az oldalára feküdjön, majd könyökére támaszkodva, másik kezével araszolva - lökdösve az ágyat egyenesedjen fel. A hanyatt fekvésből egyenes felállás éles mozdulatai nem kímélik a hasfalat.

b) A gyakorlatokat mindenképpen a kórházban érdemes elkezdeni, de óvakodjunk a hasfal felesleges megterhelésétől – vannak megfelelő légzőgyakorlatok, lassú mozdulatok.

c) A hasi heg gyógyulásakor szem előtt kell tartani, hogy nem biztos, hogy minden olyan erős a felszín alatt, mint a műtét előtt - nehezebb tárgyak felemelésénél, köhögésnél, tüsszögésnél stb. óvatosabbnak kell lenni, a hasfalat nem terhelni stb. Légzés, - tudatos légzés - a testbe áramló légzés megfigyelése - a pszichét is segíti, finoman kell növelni a hasfal feszültségét, koncentrálni a rendszeres kilégzésre , lassan számold a lélegzeteket, gondolj csak erre a tevékenységre. Az elme megpihen.

d) A jóga relaxáció és a légzésgyakorlat előnyös.

e) Gyakorolj okosan, de mindenképpen javasoljuk a hasizmok és a medencefenék izomzatának erősítését.

Bemutatjuk az Mgr. gyógytornász által ajánlott gyakorlatokat. A. Tyrpeklova.

HASFALI GYAKORLATOK MŰTÉT UTÁN

A hasfal épségébe való minden beavatkozás jelentősen befolyásolja a hasizmok működését. Számos rendellenesség, mint például az ágyéki gerinc instabilitása és fájdalma, légzési elégtelenség, inkontinencia, járászavarok és mások, ennek a funkciónak a károsodása következtében lépnek fel. A törzsizmok képezik a szervezet összes mozgási funkciójának alapvázát. A törzsrendszer a gerinc mentén elhelyezkedő izmokból, a hasfal izmaiból, a rekeszizomból és a medencefenék izmaiból áll. Elképzelhető egy henger, ahol a falakat a hasizmok izomrostjai alkotják, az alsó és a nyílás, majd a medencefenék és a rekeszizom (lásd a képet).


Ebből a tényből következik, hogy rehabilitációnak kell történnie. A fenti rendszer leggyakoribb és természetes érintettsége a légzési sztereotípia. A membrán (fő légzőizom) dugattyúként ereszkedik le a hasba. Rögzítését a hasizmok biztosítják, amelyek aztán a medencefenékkel együtt részt vesznek a kilégzésben. Ideális esetben van egy egyenes gerinc, lelógó vállak, a mellkas szabadon szélesedik bele oldalakon és az anteroposterior irányban megnyúlt nyak. Megfelelő képzéssel fekve kezdünk lélegezni, lehetőleg már kórházi ágyban. Alsó végtagok hajlottak, a fej csak enyhén támasztott, a deréktáj kiegyensúlyozott gerinc, mellkas inkább kilégzési helyzetben (a tenyér lejjebb nyomódik bordák a párna felé).

 

Lélegezzen be szabadon a medence területére, végezze elnyújtva, kilégzés a hasizmok tudatos bevonásával (visszahúzódás). Kényelmesen lélegezze ki őket a sima ellen ellenállás, amihez elég az összeszorított ajkak
(fütyülés), furulya, lebegés és hasonlók.

Kilégzéskor a medencét is bevonjuk aljára a „lyukak” (vizeletürítés) kihúzásával cső, hüvely, végbél). Ugyanaz akár egyenesen haladunk tovább ülve (lásd a képet), ülve a nagy labdán és a szabadban áll.

Hanyatt fekvő helyzetben akkor alsó mozdulatokat adunk hozzá végtagok. Bármikor gyűrötten emeljük fel végtag körülbelül 90 fokig.

Jól rögzített ágyéki gerinc mellett mindkét alsó végtagot megfogjuk a párna felett (ismét 90 fok a csípő- és térdízületekben) és rendszeresen lélegzünk.

A gyakorlatok többféleképpen módosíthatók. A serpenyőt egy overball-al támasztjuk meg (félig felfújt labda), emelje fel mindkét kart. Felemelt helyzetben karokat és hajlított alsó végtagokat a törzset forgatjuk, ill
oldalra fordítjuk, majd visszafordítjuk a hátul lévő helyzetbe. Mindig szükséges fenntartani a gerinc kiegyenesedését, a nyak nyújtását és csevegés. A hasizmok szintén részt vesznek a forgásban, hajlításban és meghajlásban hajótest. A hasfal helyes és tudatos bevonásával jól egyenes gerincű és kellően széles bázisú tevékenységek (így az alsó végtagok támogatják) természetesen előfordul eljegyzés.

Ekkor a fent említett függőleges ülés megfelelő ülő munkával. Az úgynevezett „ülések” általában nem ajánlhatók - ágyak "," billenők "és hasonlók, ha több kapcsolat van, és szintén csípőizom túlterhelés. Szükséges az izmok erősítése is fenék. Nem kell mást tenned, mint "húzni a feleket", csapni.

És az izmokat is lapockaközi - szorító, hajlított karok hátralökni és hasonlók.

Befejezésül azonban szeretném emlékeztetni, hogy a legtermészetesebb és
Az egész test erősítése a természetes járás. Olyan egyenesen és vidáman ébren a vadonba!
Ma egy nagyon elterjedt nordic walkingot ajánlok, bottal, amely koordinálja a váll- és csípőfonat munkáját.
Ha az izmok erősödnek, akkor dinamikusabb gyakorlatok következhetnek végtagok. Alkalmas például gumiszalaggal vagy kötéllel való edzésre
bevezette a MUDr. Nevetés. További információ: www.sm-system.cz. Megfelelő a jóga relaxáció és a légzés.

Mgr. TYRPEKLOVÁ Andrea
gyógytornász

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.