Párkapcsolat és a sztóma

A sztómássá válás érheti a kiegyensúlyozott párkapcsolatban élőt, az egyedülállót, az özvegyet, vagy azt, aki még soha nem élt társas kapcsolatban.

Ennek megfelelően változhat a szexuális élet helyreállása a műtétet követően.

Amennyiben a műtét nem járt olyan drasztikus beavatkozással, hogy megsérültek volna a kismedencei szervekben futó idegrostok, maximum egy fél év után szervi okai nincsenek a szexuális élet helyre állásának. A műtétet követő kemoterápia és a sugárkezelés ezt az időszakot kitolhatja.

Sokkal inkább probléma az a pszichés tényező, amit a sztóma puszta léte jelent a beteg számára.

E probléma leküzdése a rendezett párkapcsolatban többnyire nem probléma. Ha gond is adódik hamar kiderül, hogy a partner már elfogadta, csak arra vár, hogy a sztómás is elfelejtkezzék róla, és megbizonyosodjon arról, hogy ő még párja részére ugyanaz az ember, éppen olyan szexuális életet élhet, mint a műtét előtt.

Lényegesen nehezebb a helyzete az egyedülálló, de párkapcsolatra vágyóknak. Sokan közülük abban a hitben élnek, hogy csak egy sorstársban lelhetik meg életük következő párját. Van ebben némi igazság, de ezt az utat azok járják, akik szeretik a könnyebb megoldást keresni.

Bíznia kell minden igaz szerelemre vágyónak, hogy vannak olyan emberi értékei, amiért a másik, a világ végére is elmegy vele, még ha fogyatékkal is él. Ehhez meg kell találni önmagában azokat az emberi értékeket és azokat fel kell tudni mutatni, amik mindenki előtt feledtetik másságát.

Mi a véleményetek minderről, várjuk a hozzászólásokat a Sztomásként Facebook zárt csoportban.

Az alábbi videóban német sorstársaink vidám baráti csapata bemutatja a sztómás hálószoba divatot. Nézzétek meg a teljes filmet is. (ide kattintva).

Hasonló baráti körök kialakítására az előbb említett Facebook oldalon lehetőség van.

A filmen érzékeltetett intím pillanatokra ajánlható a Coloplast sztómadugója. A nem irrigáló colosztómások is használhatják 8-12 óráig. Tulajdonképpen visszatartja a székletet, mint egy záróizom. Ajánlott intím együttlétekre, vagy színház és mozi programokra, amikor kínos a hang és a gáz hatása. Tőlünk nyugatabbra a sztómások öltözködését megkönnyítő szakboltok is léteznek. A bevezető kép is egy a zsákot eltakaró öltözék látható az intim percekre.

 Az eszköz részletes adatai megtekinthetők a Segédeszközök Jegyzékben.

Mivel a sztóma többnyire a korosodással is együtt járó vastagbélrák következménye, nem csak a sztóma nehezíti a párkapcsolatot, hanem az idős korunk is, és az ezzel járó tévhitek.

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban ajánlom megismerni a következő tanulmányt. Hét tévhit az időskori szex körül, továbbá szex fogyatékkal.

A Facebook zárt csoportban a párkapcsolatról felvetett bejegyzés szerkesztett változata itt olvasható.

Intimitás sztómával

 

 

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.