Áremelkedés 2024. februártól

Mint ismert húsz éve nincs ártárgyalás a NEAK és a  gyógyászati segédeszköz forgalmazók között.

Egészen 2002-ig az volt a gyakorlat, hogy az egészségbiztosító meghatározott időközönként ártárgyalást tartott a gyógyászati segédeszköz forgalmazókkal-gyártókkal illetve importőrökkel. A legutolsó ártárgyalás 2002-ben volt, az akkor megállapodott árak 2003-ban léptek életbe. Tulajdonképpen jelenleg is ezeken a húsz éves közfinanszírozott árakon folyt a gyse-ellátás Magyarországon. A Gyftv. jelentősen megváltoztatta az áremelés metodikáját.

2024. február 1-től megváltozott néhány közfinanszírozott gyógyászati segédeszköz (sztómazsák) önfinaszírozási ára. Erről kértem tájékoztatást a NEAK -tól.

Az alábbi választ kaptam:

Tisztelt Magyarfalvi Imre!

Megkeresésére hivatkozással tájékoztatom, hogy a támogatással rendelhető/kiváltható gyógyászati segédeszközök körét, azok aktuális árát és rendelhetőségi feltételeit a NEAK havonta közzéteszi honlapján:

(http://www.neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfurdo_tamogatas/egeszsegugyi_vallalkozasoknak/puphag/Vegleges_PUPHAG), illetve külön megjeleníti a támogatásba befogadott új termékek, változások, továbbá a törlésre került termékek listáját.

A támogatott gyógyászati segédeszközökre vonatkozó további információk a NEAK által működtetett Online Segédeszköz Jegyzék (SEJK: http://sejk.neak.gov.hu) „Katalógus” menüpontjában kerülnek közzétételre, mely adatbázisban az adott hónapban érvényes támogatási adatokon kívül a forgalomba hozó által biztosított dokumentáció – így az egyes eszközök típusának leírása, használati útmutató, kép, videó, stb. – is elérhető, mint ahogyan a magyarországi forgalomba hozó neve és elérhetősége is. Mindegyik adatbázisban jelölve vannak a közgyógyellátás jogcímen kiváltható termékek. Ezen adatbázisokban a sztómaterápiás segédeszközök 09 18 ISO-kóddal kezdődően érhetők el.

gyógyászati segédeszközök árát a termékek forgalomba hozója határozza meg, a NEAK ezen ár alapján, a hatályos jogszabályokban foglaltak szerint állapítja meg a támogatási összeget, valamint a közgyógyellátás jogcímen történő rendelhetőséget. Az elmúlt időszakban a támogatott gyógyászati segédeszközök egy részének magyarországi forgalomba hozói ellátási problémákat jeleztek a NEAK felé, mely abból adódott, hogy a gyártók a megnövekedett előállítási költségek miatt nem biztosítják a termékek beszerzését a korábbi árakon. Az eszközök forgalomba hozói ezen termékek támogatással történő további forgalmazása érdekében áremelési kérelmet nyújtottak be a NEAK-hoz. A NEAK az ellátási hiány kiküszöbölése és a biztonságos betegellátás fenntartása érdekében fogadta el a termékek árának emelését.

Az áremelés elfogadásával a betegek által fizetendő térítési díj – melynek összege a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelet 7/b. § (3) bekezdés b) pontja alapján kerül megállapításra – is növekszik, ugyanakkor csak így biztosítható az, hogy ezen termékek társadalombiztosítási támogatással továbbra is elérhetőek maradjanak. Az emelt árú eszközök FIX támogatást kapnak az áremelést követően és közgyógyellátás jogcímen nem lesznek rendelhetőek mindaddig, amíg van alacsonyabb árú, adott forgalmi részesedést elérő eszköz a csoportban. Az áremelést követően mindaddig változatlan marad az adott termék árához nyújtott támogatási összeg, amíg azonos funkciójú, megfelelő forgalmi részesedésű, alacsonyabb árú termék elérhető támogatással (ún. FIX összegű támogatás a referenciaeszköz árához nyújtott támogatási összeg erejéig).

Mindezeken túl a NEAK a benyújtott új termékre irányuló befogadási eljárásaiban is – a költségvetési keretek betartása mellett – hangsúlyozottan veszi figyelembe a betegellátási érdekeket, az eszközökhöz való hozzájutás biztosítását. Ezen rendszerből adódóan az azonos funkciójú (típus/kapacitás/méret) termékek közül mindig elérhető közgyógyellátás jogcímen kiszolgálható termék.

Javasoljuk, hogy érdeklődjön a gyógyszertárban/gyógyászati segédeszköz forgalmazónál a korábban használt eszközzel azonos funkciójú többi típusú termék beszerezhetőségével kapcsolatban.

Amennyiben további kérdése merülne fel, készséggel állok rendelkezésére.

 

Tisztelettel:

Giczei Georgina osztályvezető megbízásából

 

oeplogoKisari Anita

ártámogatási ügyintéző

 

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Ártámogatási Főosztály

______________________________________________________

A NEAK ajánlása szerint megkerestem a forgalmazókat

A mintegy 3300 főt számláló Sztómásként zártcsoport sztómásainak és a sztómainfo.hu weboldal olvasóinak tájékoztatása céljából felkérem a címzett eszközforgalmazókat, hogy tájékoztassák közösségünket a februárban bevezetett sztómazsák áremelésről. Válaszukat a csoportban és a honlapon közzéteszem.

Mire számíthatnak a sztómások a számukra nélkülözhetetlen eszköz önfinanszírozásában? 
Minden forgalmazó él előbb-utóbb ezzel a februárban bevezetett lehetőséggel?

Orvostechnikai Szövetség válasza:

Tisztelt Magyarfalvi Úr!

 

Köszönettel vettük érdeklődését!

Ezúton szeretném tájékoztatni Önt és az Ön által képviselt olvasókat, hogy a gyógyászati segédeszközök árának meghatározása a forgalomba hozó cégek kompetenciája.

Arra a kérdésre, hogy várható-e áremelkedés, konkrét választ adni nem áll módunkban, mivel ez kizárólagosan az adott gyártó vagy forgalomba hozó vállalat üzleti stratégiájától, lehetőségeitől függ.

Azt azonban elképzelhetőnek és indokoltnak is tartjuk, hogy a cégek az áremelés bekövetkeztét követően (a lehető legrövidebb időn belül) közvetlenül tájékoztassák Önöket.

A mindenkor érvényes támogatási lista a NEAK weboldalán megtekinthető, letölthető:

https://www.neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfurdo_tamogatas/egeszsegugyi_vallalkozasoknak/puphag/Vegleges_PUPHAG

Társadalombiztosítási támogatással rendelhető és kiszolgálható gyógyászati segédeszközök teljes körének érvényes listája

__________________________________________________

B. Braun Trading Kft. válasza:

Tisztelt Magyarfalvi Imre!

Köszönjük, hogy kérdésével megkeresett bennünket. A B. Braun legfontosabb célja, hogy termékeivel és szolgáltatásaival megóvja és javítsa az emberek egészségét és életminőségét. Munkatársainkkal nap mint nap azért dolgozunk, hogy a termékeinket használó sztómaviselők továbbra is változatlan minőségben és változatlan feltételek mellett tudjanak hozzájutni az egészségügyi eszközökhöz. Bár a hazai egészségügyi rendszer működése és finanszírozása – mint minden gyártó- és forgalmazó vállalatot – a mi működésünket is nagyban érinti és befolyásolja, jelenleg nem tervezünk a sztómaterápiás eszközeink árán változtatni.

Bízunk benne, hogy munkánkkal és termékeinkkel a jövőben is hatékonyan tudjuk szolgálni a sztómával élők hazai közösségét.

Üdvözlettel:

B. Braun Trading Kft.

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.