Tineo - Pola de Allande 28,2 km

https://caminodesantiago.consumer.es/los-caminos-de-santiago/camino-prim...

Tineóban meredekebb szakaszok sorozata kezdődik, ahol a táj továbbra is dicséretes, a nagy völgyek pedig erdők és hegyek terepének adják át a helyüket.

Elhagyjuk a Mater Christi szállót és jobbra fordulunk a Jesús Evaristo Casariego átkelőn, hogy lemenjünk a Városházához . Lehetőség van reggelizni a környező bárok bármelyikében vagy a szálloda büféjében, amely nagyon korán nyit. A városháza mellett jobbra fordulunk a Calvo Sotelo-ra, amely a González Mayo sugárúttá válik. 150 méter után jobbra megyünk fel a Venera de la Conda mentén, ami viszont a Calle de la Fuente felé vezet. Hamarosan elérjük a San Juan-kútot, ahol van pár asztal és pad a pihenésre. Ha nincs víz a menzán, akkor ideje feltölteni, később szükségünk lesz rá. Hamarosan véget ér a járda, és balra lombhullató fák között haladunk át a Robleu patakon (2,4 km) .

Továbbmegyünk a Letizia kilátó mellett, ahol a Fülöp-szigetek utolsó lakója él, utalva tulajdonosára, a Villa szomszédjára, Panára. Ezen a Tinetense-hegységen át vezető úton, amely a Brañugas- hegy (1016 m) és a Navariego-csúcs lejtőin halad előre , minden lépés megérdemel egy szünetet. A dombok végtelen egymásutánja a Leonese csúcsokig terjed. Elől még Puerto del Palo, amit holnap taposunk, és az első galíciai hegyláb. A hajnali fényben fürödve a panoráma még rendkívülibb. Egy víztartály mellett haladunk el (3,5 km), majd a meredek emelkedőn haladunk a gyönyörű La Freita és El Rebuchar tájain egészen a La Guardia hágóig (5,4 km) ..

A kövezett pályán balra haladunk, majd 150 méter után jobbra hagyjuk. A füves ösvény körülveszi a Puliares csúcsot a La Llamavieya és a Ruxidor kút mellett . Kis idő múlva elérünk egy betonvágányhoz, amely a Cerezal úthoz vezet, és leereszkedik az AS-350-re a Piedratecha parasztház magasságában .

Km 7,5. kőtető

Néhány percig követjük az AS-350-et, és a bal váll mellett hagyjuk. Az ösvény egy gyönyörű lombhullató erdőn keresztül vezet le, és a Santa María La Real de Obona kolostorhoz vezető kerülőút mellé ültet bennünket . Mindössze 350 méterre található, és javasoljuk, hogy látogassa meg, bár ez a 13. századi bencés ékszer még Cornellanánál is szerencsétlenebb. IX. Alfonso, ugyanaz, aki 1214-ben megadta a Puebla Chartát Tineónak, rendeletben elrendelte, hogy "mindenki, aki Santiago de Galicia felé sétál, áthaladjon Tineo városán és Obona kolostorán" (9,2 km). Az elágazásnál ismét balra fordulunk és folytatjuk utunkat. A borongós völgyben mesés kilátás nyílik a domboldal felénél található Obona falura. Az ösvény végül oda vezetVillaluz , falu az óbonai plébánián.

Km 11. Villaluz

Találunk egy piknikezőhelyet és egy szökőkutat, mielőtt kiérnénk a TI-3-as útra . Ezen az úton egyenként átkelünk Obona plébániájának több faluján, mint például Vega del Rey (11,8 km) , Berrugoso és Las Tiendas (13 km) , hogy végül elérjük Campiello-t, ahol jól megérdemelt pihenést tarthatunk a Casa -nál. Ricardo vagy Casa Herminia , amelyhez hostel is tartozik. Aki a Kórházak primitív útját járja, annak itt kell töltenie az éjszakát, vagy Borresben, a bárral és szállóval is ellátott városban.

Km 13,9. Campiello (szállók, bárok, üzletek)

A TI-3-as úton haladunk tovább , áthaladunk El Fresnón , a Magdalena kápolnán és az El Espínen . A TI-3-at balra hagyjuk a 7-es Kp-nél, és a helyi úton haladunk Pereda, Orrea és Sangoñedo felé. 350 méter után jobbra hagyjuk. Egy füves ösvény vezet Borresbe . A kitérőt elhagyjuk a szálló tetején, az út alatt, és megérkezünk a 2013-ban megnyílt Barín de Borres -hez , ahol a szálló kulcsait átveszik (megfigyelések).

Km 16,8. Borres (Turistaszálló. Bár)

A 11,4 kilométerre lévő Pola de Allande felé tartó zarándokok éjszakát tölthetnek vagy folytathatják az utat. A Barín után felmegyünk az AS-219- re, és egyenesen áthaladunk rajta, hogy egy cementpályán folytassuk az emelkedést. Mesés táj, amelyet Borres kijáratánál hagyunk. Tetői mögött már húzódik a megtett távolság, Machado nagy versének metaforája: "Ha visszanézel, azt az utat látod, amelyen soha többé nem lépsz." Egy erdei pálya egy fenyőerdő szélén fut, és a kitérő mellett érkezik, amely Puerto del Palo felé vezet a Hospitales primitív útvonalán (lásd a megfigyeléseket). Kétszáz méterrel odébb találhatók Samblismo első házai , egy falu a borresi plébánián.

Km 18,7. Samblismo

Átkelünk az AS-219-en, és egy aszfaltozott úton búcsúzunk Samblismótól, amely közelebb visz minket a Santiago de Cerredo plébániához tartozó La Morterához.

Km 19,7. a habarcsot

A La Mortera folyó után egy füves ösvényen haladunk, amely felkapaszkodik az útra. A road-road tánc a következő néhány kilométeren át folytatódik, majd az AS-219-es alagúton áthaladva felmegyünk a szintén Santiago de Cerredo-i Colinas de Arribába.

Km 21,7. dombok felett

Néhány száz méter múlva ismét elhagyjuk az AS-219-et, ezúttal balra, és leérünk a Villaverde folyóhoz , amelyen a 2010 felirattal díszített hídnak köszönhetően kelünk át. Jose Perez Satorrio. Felmegyünk egy aszfaltozott pályára, amely visszavezet az útra. Ezen keresztül könnyen feljuthatunk a 773 méteres Porciles tetejére.

Km 23. Porciles (rudak)

A plébánia bejáratánál a San Roque bár fogad minket, és szinte a város kijáratánál találjuk a Casa Boto bárt . Amint az utóbbi mellett elhaladunk, az AS-219-ről balra fordulunk, és hirtelen leereszkedünk a Porciles folyóhoz. A meder után kemény szakasz következik, ahol néhány lépcsőfok segít leküzdeni az egyenetlenségeket, ami ismét az útra kúszik. Elhaladunk Lavadoira kis faluja mellett, és elérjük az azonos nevű, 806 méteres csúcsot.

Km 25,2. lavadoira

Addig tart a Tineói Tanács. Közvetlenül az Allande bejáratát hirdető tábla elérése előtt hagyjuk el az utat a bal oldalon, és egy ösvényen haladunk, amely a Pico Corona lábánál ereszkedik le Ferroy -hoz .

Km 27,2. Komp

Átkelünk a városon és kiérünk az AS-217-re, amit azonnal balra hagyunk. A Caleyo-patak oldalához egy jó rövidítés elvezet bennünket Pola de Allande bejáratához. Elhaladunk a Villa Rosario mellett, és azonnal megtaláljuk a zarándokszállót.

Km 28,2. Pola de Allande

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.