Megalakulás

 Horváth Gyula kezdeményezésére alakult meg 1986 őszén Dorogon a kórház akkori sebészének, Dr Nagy Attilának és a Magyar Vöröskereszt Dorogi Alapszervezete titkárának Koppányi Máriának szervezésében a Dorogi ILCO Klub.
A klub első vezetője, elnöke Rathschmider Miklós volt, titkára 2011-ig Koppányi Mária.
A klub vezetője volt későbbiekben Kósa Béla és Hanzó András, majd 2004-től Magyarfalvi Imre.
A klub orvos tanácsadója Dr Nagy Attila távozása után a mai napig Dr Varga Tibor.
A megalakulástól napjainkig a 30-50 főt számláló klub fellépett és képviselte a térség mintegy 120-150 sztómásának érdekeit. A frissen műtött betegek látogatásával, a klub-rendezvényeken tartott ismeretterjesztő előadásokkal segített a sztómás sors elviselésében.
2005-ig mint formálatlan civil egyesület működtünk, ekkor alakultunk át a korunk követelményeinek megfelelő kiemelten közhasznú bíróságon is bejegyzett egyesületté.
2007-2012 között klubvezetőnk tagja volt a MISZ vezetőségének. 2005-től 2012-ig klubvezetőnk készítette a MISZ weblapját, jelenleg a sztómások szakmai és közösségi weblapjának a sztómainfo.hu –nak a moderátora.
A klubunkban folyó tevékenység mindig gondot fordított arra, hogy a tagjai megismerjék az új generációs sztómaterápiás eszközöket, elsajátítsák használati fogásait. Törekedtünk arra, hogy kimozdítsuk a sztómásokat otthoni száműzetésükből, többnapos kirándulásokkal bebizonyítottuk, hogy az otthonukon és a kórházon túl máshol is eltölthetnek néhány éjszakát.
Egyesületünk a nyíregyházi klubbal összefogva hirdette meg a „Másfélmilló lépés sztómával” projektet és 2011 év április 26. és október 11. között véghez is vitte ezt a vállalást. Célunk az volt, hogy a közvélemény és a nyilvánosság előtt felvállalva sztó-másságunkat, felhívjuk a figyelmet erre a sokakat fenyegető kórra. Ismerjék meg tudjanak meg minél többet róla, előzzék meg a bajt, ne kerüljenek a mi helyzetünkbe, mert odafigyeléssel, szűréssel megelőzhető a komolyabb probléma.
A Dorogi ILCO Klub vezetőségét és tagjait régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon a hozzánk 8 km –re húzódó határ szlovák oldalán sorstársaink miként élnek, hogyan működik ott az ILCO mozgalom. Részben ez a kíváncsiság motiválta, hogy kapcsolatba léptűnk az érsekújvári – hivatalos nevén a Nové Zámky ILCO Klub-val. 2012 januárjában a mi klubunk 5 tagú küldöttsége látogatott el Érsekújvárra, majd a májusi klubmajálisunkon a szlovák sorstársak 5 tagú küldöttségét fogadtuk. A dunaújvárosi II. Országos Sztómás Találkozó-ra velünk jött 7 szlovák sorstársunk.
Hisszük -minthogy a klubunk is az elsők között alakult meg,- hogy a továbbiakban is ott leszünk az ILCO mozgalom jövőjében.

vissza

Képes összefoglaló:

90-es évek elején
Orvosunk
2007
2008 majális
2008 Vác
Tatabányai klub vendégégben nálunk
2008 Közlekedési Múzeum
Dorogi Egészségnap 2007
2009 Karácsony
2010 majális
2010 Erdély
2011 Kéktúra dorogi szakaszának fogadása
Dorogi Egészségnap 2011
2011 majális
Vendégségben a tatabányai klubnál
Magas-Tátra 2012
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.