Stoma gondozása otthon - önsegítő útmutató

Forrás Hollister

Ha a sztóma körül bőrpír, irritáció, viszketés, kellemetlen érzés vagy szivárgás tapasztalható az alaplap alatt, ne essen pánikba. Azért vagyunk itt, hogy segítsünk.

Ebben az útmutatóban számos lehetséges sztómaellátási problémát vázoltunk fel, amelyek megoldhatók otthon tartózkodása közben a COVID-19 járvány idején.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez az oldal csak általános tanácsokat tartalmaz, és nem célja az egészségügyi szakemberek által Önnek adott konkrét tanácsok helyettesítése.

Fájó bőr

A sztómája körüli bőrterületet perisztomális bőrnek nevezzük. Bár lehet, hogy csak egy kis területről van szó, nagy hatással lehet életminőségére és kényelmére, ha nem gondozzák megfelelően.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy  az sztómával élők 75 százaléka (katt) perisztomális bőrbetegséget tapasztal. Sok esetben ez fájdalmat, viszketést, fájdalmat, szagokat vagy általános kényelmetlenséget okozhat.

Fontolja meg a Perisztomális bőrértékelési útmutató használatát . Segíthet azonosítani a gyakori bőrproblémákat, azokat a dolgokat, amelyeket meg kell tennie, és mikor kell felkeresnie a sztóma ápolót vagy egészségügyi szolgáltatót.

Rosszul illeszkedő alaplap

A perisztomális bőrbetegségeket gyakran a helytelenül felhelyezett alaplap okozza. Ez a sztóma kimenetének szivárgásához vezethet az alaplap alatt, ami viszont bőrirritációt okozhat.

A sztómája a műtét utáni első hat hétben kisebb lehet, és változhat az alakja és mérete. Mint ilyen, az alaplapnak meg kell felelnie a bőr és a sztóma találkozásának helyén. A szivárgás megakadályozása érdekében ellenőrizze, hogy az alaplap alatt ép e a bőr.

A  jó illeszkedés érdekében javasoljuk a sztóma átmérését és a megfelelő méretű nyílás kivágását. Mérje meg a sztómáját, amíg annak nem stabilizálódik a mérete, és mérje meg újra, ha problémái vannak, vagy súlycsökkenést vagy -hízást tapasztal. Az alaplap megfelelő felragasztása megvédi a bőrt.

Az alábbiakban további információkat találhat a szivárgásáról, vagy olvassa el a szivárgás elkerülésére vonatkozó 6 tippünket .

Szivárgás az alaplap alatt

A sztómás kimenet szivárgása az osztómiás alaplap alatt különféle okokból következhet be. Azáltal, hogy van egy alaplapja, amely jól illeszkedik a sztómához, megakadályozza a szivárgást, és megvédheti bőrét az irritációtól vagy a sztóma kimenetének károsodásától. Ne feledje a sztóma körüli bőrápolás fontosságáról.

A sztómás kimenet szivárgása az osztómiás bőrgát alatt különféle okokból következhet be. Azáltal, hogy van egy öntapadó alaplapja, amely jól illeszkedik a sztómájához, megakadályozza a szivárgást, és megvédheti bőrét az irritációtól vagy a sztóma kimenetének károsodásától. Ne feledje, hogy mindig rendszeres perisztomális bőrápolási szokásokat kell követnie.

Testformák

Ha hasi ráncok, hegesedés, duzzanat van a sztóma körül, vagy bármilyen más változás van a hasi kontúrokon, lehetséges, hogy az alaplap nem megfelelően illeszkedik. A sztóma körüli jó tömítés segít megakadályozni a szivárgást és elősegíti a kényelmet.

A termékek felvitele során ügyeljen arra, hogy a bőre a lehetőleg feszes legyen. Ha a szivárgás problémája továbbra is fennáll, vagy bármilyen bőrirritációt tapasztal, vegye fel a kapcsolatot egy egészségügyi szakemberrel.

Termékeinket úgy alakítottuk ki, hogy illeszkedjenek a testhez, az illeszkedés veszélyeztetése nélkül. 

Duzzanat a sztóma mögött / körül

Normális lehet, hogy a műtét után duzzanat van a sztóma körül. Fontos azonban, hogy ez idő alatt figyelje a területet. Ha bármilyen fájdalom, hányinger, hányás, inaktivitás vagy a hőmérséklet jelentős változása van, vegye fel a kapcsolatot a sztóma ápolójával vagy az egészségügyi szakemberrel.

Sok sztómával élő ember tapasztalhatja az úgynevezett parasztomális sérvet. Ez egy olyan bemetszési sérv, amely a has külső rétegében fordul elő a sztóma közelében. Ez dudort képez a sztóma körül. A sztóma sérvének többsége nem okoz komoly problémákat; azonban ha bármilyen tasakolási problémája vagy bármilyen káros mellékhatása van, forduljon egészségügyi szakemberhez.

Stoma vérzés

Bár a vérzés ritka a sztómával élő emberek számára, különböző helyzetek vannak, amelyekről tudni kell.

A leggyakoribb forgatókönyv az, amikor a sztóma vérzik, miután kapcsolatba lép vele. Ez történhet a tisztítási és higiéniai rutin során . Ebben a helyzetben a vérzésnek gyorsan le kell állnia. Ha ez nem történik meg, akkor vegye fel a kapcsolatot egy sztóma ápolóval vagy egészségügyi szakemberrel.

Colostomia székrekedés

Kolostomia esetén székrekedés fordulhat elő. Ezt bizonyos gyógyszerek okozhatják, például néhány fájdalomcsillapító és antacid. A székrekedés egyéb okai közé tartozik a rosthiányos étrend és a nem megfelelő folyadékbevitel (alább a dehidrációról bővebben).

Ha székrekedése van, növelnie kell a folyadék-, gyümölcs- és rostbevitelt. Ha nincs javulás, vagy ha fájdalmat, hányingert vagy hányást tapasztal, lépjen kapcsolatba a sztóma ápolójával vagy az egészségügyi szakemberrel.

Ha többet szeretne megtudni a székrekedés további okairól és arról, hogy mely ételeket kerülje el, olvassa el útmutatónkat a kolosztómiás műtét utáni gáz és székrekedés kezelésével kapcsolatban .

Ileostomia: elzáródás

Ha az ileostomia nem működik megfelelően oka  elzáródás lehet.

Ha az ileostomia 6 órán keresztül nem működik, és hasi fájdalmat, hányingert / hányást tapasztal, lépjen kapcsolatba a sztóma ápolójával vagy az egészségügyi szakemberrel.

Nagy teljesítményű sztóma

A napi 2 liternél (2000 ml) meghaladó mennyiségű sztómát nagy teljesítménynek tekintik, és növeli a kiszáradás és az akut vesekárosodás kockázatát.

Az ileostomia kimenetének paszta vagy zabkása-állagúnak kell lennie - nem vizesnek. A 12 óránál hosszabb vizes kimenetet tovább kell vizsgálni, és figyelembe kell venni néhány étrendi változást. Ha 24 óránál hosszabb ideig van vizes kimenet, egészségügyi szakember beavatkozására van szükség.

A magas vizes kimenetet a következők okozhatják:

  • Fertőzés (kérheti, hogy készítsenek székletmintát)
  • Akadály
  • Egyes gyógyszerek, például szteroidok vagy erős fájdalomcsillapítók gyors leállítása
  • Egyes gyógyszerek, például hashajtók vagy magnézium szedése

A nagy teljesítményű sztómákról itt olvashat bővebben .

Kiszáradás

Ha sztómája van, különösen ileostomia, akkor kiszolgáltatottabb a kiszáradásnak. Igyon sok vizet, hacsak nincs folyadékkorlátozása.

  • A kiszáradás jelei:
  • Halvány érzés
  • Szédülés
  • Fejfájás
  • Szomjas érzés
  • Száraz száj
  • Fáradt érzés
  • Izomgörcsök / gyengeség
  • Csökkent / nincs vizeletmennyiség
  • Sötét, tömény vizelet

Ha újra kell hidratálnia a testét , mindig a vízivás a legjobb megoldás. A sportitalok, valamint a legtöbb gyógyszertárban kapható speciális rehidratáló megoldások segíthetnek. Addig használja ezeket a folyadékokat, amíg tiszta vagy szalmaszínűvé válik a vizelete. Forduljon egészségügyi szakemberhez, ha továbbra is a kiszáradás jeleit tapasztalja.

 

További tanácsok

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a cikk csak általános tanácsokat tartalmaz, és nem célja az egészségügyi szakemberek által Önnek adott konkrét irányelvek helyettesítése.

Akár beteg, akár gondozó vagy egészségügyi szakember vagy, segíthetünk a Hollister termékeivel vagy szolgáltatásaival kapcsolatos kérdéseidben.

 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.